Alla inlägg den 5 april 2009

Av Jenny Wibäck - 5 april 2009 21:19

Denna helg har det varit tävling för hela slanten. Idag har vi varit på en trevlig spårtävling i Ängelholm och igår avverkade jag mitt första domaruppdrag för säsongen på Oskarströms BK. Båda tävlingarna var väldigt välarrangerade, med trevliga funktionärer och trevlig stämning även ”utanför planen”. Det motiverar!

 

Grabbarna tillbringade gårdagen på en vallningstävling. Det hela var en chansning då vi inte har haft får på gården sedan i höstas. Tyvärr blev det för svårt, så de tar nya tag när fåren kommer tillbaka i maj.

 

Vill gratulera alla duktiga ekipage som stod bakom fina prestationer på båda tävlingarna. I Oskarström dömde jag 16 ekipage i ettan och den genomsnittliga nivån kändes väldigt hög, trots den plötsliga värme som infann sig. Dessutom fick jag anledning och tillfälle att dela ut flera riktigt höga poäng på helhetsintrycken, vilket var väldigt roligt. Det är en väldigt stor skillnad på att se ett ekipage som har kul tillsammans, jämfört med ett ekipage där hunden ”gör som föraren säger”, även om de kanske slutar på exakt samma poäng.

 

Vi har anledning att gratulera några ekipage lite extra:


Två deltagare från ”Tävla med glädje" gjorde sina debuter i Oskarström:

 
  • Sussie och hennes groenendael Himbi jobbade på bra och drämde till med ett imponerande förstapris på direkten. (Det var ju det jag sa;-) Härligt, nu är det bara att ge sig på nästa klass!!
 
  • Marie och bichon havanaisen Tiffy presenterade ett härligt och glatt program, bland annat med ett väldigt fint fritt följ. De avstod platsliggningen och när den är klar är jag säker på att de raskt kommer att vandra uppåt i klasserna. 

  • Alex och mallen Tyke som har varit här och tränat ett par gånger gjorde också en fin debut på samma tävling med härligt samspel och ett välförtjänt förstapris. Det ser mycket lovande ut inför framtiden!

  • Lena med mallen Koja, också deltagare från "Tävla med glädje", gjorde i lördags en fin debut i högre med många "toppar". De var enda ekipage tillbaka från skogen och fick till en bra helhet i lydnaden. Grattis!
 
  • Grattis också till klubbkompisarna Helena och Baidoff som segrade dagens spårtävling och knep sitt andra cert. Vilken vecka ni har haft. Stort grattis!
 

Nu till grabbarnas spårtävling. I-or gjorde ett bra upptag och fick 6 pinnar + slut. Fredrik fick reda på av spårläggaren att den pinne de missade låg 10 meter efter första vinkeln, en spetsvinkel rakt mot ett berg. Bara att träna ordentligt på ”luringar”!

 

Vi hade nog alla tre känslan av att det skulle bli en riktigt bra tävling, men tyvärr gick uppletandet åt skogen (bokstavligt talat). På andra skicket drog I-or snabbt diagonalt rakt genom rutan och fortsatte en bit utanför. Vad som orsakade detta får vi väl aldrig veta och det här var ett av alla lägen där man önskade att hundar kan prata. Inget typiskt I-or-beteende alls, tvärtom har vi fått jobba för att få ett bra tempo på flera skick i rad… Konstigt var det, men det lär förmodligen aldrig hända igen, så det är inte värt att lägga alltför mycket tankeverksamhet på det. Under resten av uppletandet var han väldigt splittrad och klart störd av något utanför rutan, men han fick med sig två föremål som han avlämnade snyggt. Betyg 5 från båda domarna.

 

Fredrik funderade ett tag på hur han skulle göra med lydnaden, men klarade att ladda om mentalt och bestämde sig för att köra. Dessvärre var I-or tröttare än Fredrik trodde, vilket gav en låg aktivitetsnivå och betydligt mer störningskänslighet än vanligt. I fria följet var han inte riktigt ”igång” och det blev ytterligare ett par tekniska missar, men de avslutade snyggt med 10:or och 9:or på apporteringarna och hoppet. Totalpoängen landade återigen på certpoäng. Jag är alltid stolt över grabbarnas prestationer och idag känns det lite häftigt att  nivån ligger så pass högt när det definitivt inte blir som man har tänkt och hoppats. Placeringen blev 6/15. Uthålligheten måste jobbas upp och Fredrik har bestämt sig för att undvika tävlingar två dagar i rad under den närmaste tiden.

 

Träffade flera gamla kursdeltagare som var där som arrangörer och publik, vilket var väldigt trevligt. Ser fram emot att träffa flera av er igen på ert klubbläger om några veckor!

 

Rudolf har trivts bra i tävlingsmiljöerna både igår och idag och har lyckats fjäska till sig fler kompisar både på två och fyra ben. Vi passade på att genomföra ett träningspass efter tävlingarnas slut vardera dag. På Ängelholms BK har de en jättebra ”valpstege” som vi utnyttjade till att träna nergångar, vilket gick fint. Han fick enormt fint flyt i denna övning, vilket stärkte min tilltro till att övningar som innefattar någon form av ”material” är bra för att stärka engagemang och initiativtagande.  Glömde helt bort mig på platsliggningen med skott och hade oplanerat med mig Rudolf alldeles utanför planen. Första skottet reagerade han på med skall. Slängde ut lite godis som han fick leta upp under de nästföljande tre och då såg han väldigt oberörd ut. Ytterligare en indikation på att han är känslig för överraskningar – särskilt ljud - men av det vi har sett hittills verkar det helt klart träningsbart. 

 

Härligt med en helg fylld av hundaktiviteter, men nästa helg är avsatt till husrenovering. Vi börjar närma oss slutet på de större projekten, vilket är skönt. Inte för att det inte är roligt, men för att tiden går så fort och det är så mycket vi vill hinna göra!

Ovido - Quiz & Flashcards