Alla inlägg under juli 2009

Av Jenny Wibäck - 15 juli 2009 21:58


VOV Pedagogik har nöjet att arrangera en "Clinic" med Maria Hagström, under temat "Leken som grundträning för framgångsrika tävlingsresultat". Mer info på  hemsidan - detta är definitivt ett tillfälle att fånga. Välkommen!



Tisdag var det egentligen igår, men då fastnade jag framför ”Apsång på Skansen” så det får bloggas idag istället.

 

Låg för ett tag sedan i hängmattan och bläddrade i gamla Canistidningar. Inte för att jag tänkte anstränga mig att tyda alla krumelurer som ska bilda klokheter, eller för att jag anser mig behöva bli mer lärd än jag redan är (undrar om det ens går?), utan för att kika på bilder på söta och välutbildade tikar.

 

Bläddrade mig fram till en Canis Challenge (ja, det är utrikiska och betyder utmaning) som gick ut på att man skulle få sin apa att köra en på en skottkärra. Lät kul, tyckte jag och var tvungen att prova.

 

Jag passade på när vi var på stranden för där är min apa så sprallig ändå så det är lätt att komma i träningsläge. La ut en halväten banan som extern och så var vi igång.

  Här har vi kommit en bit. Apan står vänd åt rätt håll och börjar tafatt famla efter skacklarna. Som ni ser använder jag tungan som markör.  

Japp, då var vi iväg!

 

Faktum är att det gick rätt lätt och det är inte utan att man är stolt över sig själv – det är ju ändå en förstagångsapa jag har i snöret. Det är inte för inte man är reggad som "Super-I-or". På tal om namn stör det mig fortfarande att den där tecknade åsnan har tagit mitt namn, han är ju lite dum. Föredrar därför att kallas Ingemar i mer sociala sammanhang, vilket aporna respekterar till viss del.

 

Hejdå. /I-or


Av Jenny Wibäck - 11 juli 2009 12:17



VOV Pedagogik har nöjet att arrangera en "Clinic" med Maria Hagström, under temat "Leken som grundträning för framgångsrika tävlingsresultat". Mer info på  hemsidan - detta är definitivt ett tillfälle att fånga. Välkommen!



 

Vil börja med att gratulera duktiga kursdeltagare som gjort fina prestationer på lydnadstävlingar:


  • Colliesyskonen Zally och Zammy har tillsammans med mattorna Jeanette och Ingela  tagit ytterligare varsitt förstapris på fina poäng i klass 1.

  • Pumin Artoo och matte Pia har genomfört en lydnadstvåa med riktigt bra känsla!

 Vill också gratulera goda vänner som gjort riktigt bra ifrån sig på agilitybanan:


  • Cicci och groenendaelen Funny har tagit sitt första agilitycert!

  •  Lena och korthårscollien Axa har blivit uppflyttade till agilityklass 3 och fått första pinnen i hopp 2!!

Förra helgen genomfördes helg 2 i kursen "Utvecklas som klickertränare". Är så otroligt glad över detta klickergäng - vi delar ambitioner både med klickerträningen och tävlingslydnaden, vilket ger många spännande diskussioner och riktigt roliga träningspass.


Under temat "baklängeskedjning" tog jag av en slump en "plocka-ner-tvätten-övning" som demoexempel, vilket flera valde att prova i den praktiska träningen och detta utvecklades sedan till en extra hemuppgift för nästa tillfälle: Plocka ner 10 handdukar från  en tvättställning och placera dem i en tvättkorg, med ett startkommando som enda tillåtna hjälp -snabbast vinner. Ju mer jag tänkte på hemuppgiften, desto bättre kändes den eftersom den kan innefatta bra träning inom flera viktiga teman: baklängeskedjning, flyt, uthållighet och förväntan på tävlingslik förare. Tror att det finns en stor vits i att träna både sina egna och hundens färdigheter i dessa teman med hjälp av  "plojmoment". Funderar på om jag -av den anledningen-   utmana övriga flockmedlemmar tillsammans med Ruffe!


Mimmi hjälper ofta till med tvätten, men får oftast plocka upp ur korgen. När hon skulle assistera mig i en liten demo av baklängeskedjningen bjöd hon på ett sättande  -tidigare hennes mest osannolika beteende i shejpingläge. Detta trots rätt tydliga signaler i form av handduk på golvet och utplacerad tvättkorg. Men efter vår Canisutbildning hon har väl lärt sig att det där klickerfolket kan bli så vansinnigt imponerade och glada över att man bara sitter alldeles stilla:-) Goa, knäppa, lilla Mimmi!

Korthårscollien Boss och matte Annika kom snabbt igång!

Liksom Cina med boxern Baggis, här assisterade av Ellen.

Har man bara tillräckligt mycket vilja och envishet - och en skicklig förare - gör det inget att man är liten. Dvärgpinschern Bella löste snabbt utmaningen tillsammans med matte Ellen.

 Foto: Ellen Uusitalo

"Med full kraft välta ett hopphinder" visade sig finnas med i Daims beteenderepertoar. Nja...det var inte riktigt det husse Tommy var ute efter, men vi fick oss alla ett gott skratt!

 

Foto: Ellen Uusitalo

Daim bjöd vidare på mer underhållning - DEN targettekniken!:-)

 Foto: Ellen Uusitalo

Så här lång tyckte groenendaelen Ellie att allt kändes som vanligt...

 Foto: Annika Bovall

...men här undrar hon nog varför de skrattande aporna lägger sig till med pinsamma gymnastiska övningar;-) Matte Matilda är väl ursäktad då det finns en praktisk motivering och själv får jag väl skylla på att jag anstränger mig för att leva mig in i kursdeltagarens situation...:-)


Tack gänget för ännu en toppenhelg. Det ska bli spännande att följa upp arbetet med era individuella målsättningar på vår sista helg i september. Och ännu mer spännande att se vem som vinner tvättävlingen...:-) Extra tack till Annika och Ellen för hjälp med fotograferingen!


Från vänster: Marie, Simon, Sussie, Himbi.


I förrgår fick jag en väldigt trevlig överraskning av två av mina "privattränare", Marie och Sussie  - en stor korg proppfull med godsaker! Jag fattade ingenting eftersom det varken var julafton eller födelsedag, men förklaringen löd "Grattis till examen + tack för träningshjälp". Snacka om guldkant på vardagen - stort, stort tack!  Som om det inte var nog med det uppvisade Sussie fantastiska framsteg med båda hundarna på det efterföljande träningspasset!

Av Jenny Wibäck - 3 juli 2009 15:49

Juni månad har innehållit många roliga händelser på hundfronten, vilket tillsammans med det härliga vädret är en förklaring till att det har varit sparsamt med bloggandet!

 

Vi har besökt lydnads-SM och blivit inspirerade av många duktiga ekipage. Resan innebar även bra miljöträning för Ruffe som hade lite svårt att förstå att det var full aktiviet – men inte för honom. Överlag var han dock väldigt duktig och enkel att ha med sig, men ibland slog det över i bus och skällande när någon väl ville hälsa på honom.

 

Det finns många att gratulera från detta SM och jag vill särskilt lyfta fram två av mina förebilder i hundträning:

 
  • Maria Hagström med I-ors halvbror Ylle som bjöd på två fantastiskt fina program och knep silvermedaljen. Återigen imponerade de med kombinationen högt tempo och fantastisk precision – rakt igenom!
 
  • Mona Kjernholm med Marvin som visade många fina detaljer och ett härligt samspel vilket tog dem till final och – trots en nollad vittring - en fin sjundeplats totalt. Är säker på att detta ekipage kommer att plocka mästerskapsmedaljer inom kort!
 

Också här hemma på Lillegård har vi haft många duktiga och lovande ekipage i en omgång ”Momentteknik”, en omgång Tävla med glädje-fortsättning, samt en ny omgång av ”Tävla med glädje”. Har dessutom tillbringar en hel del tid med ekipage i Oskarströms Brukshundklubb genom tävlingslydnadsträning för brukssektorn,  en ”Inspirationskurs för instruktörer”, samt ett träningsgäng som bokat en egen träningsdag. 


Stort TACK till alla kursdeltagare för fantastiskt roliga dagar tillsammans med er och för att ni – trots att några av er fick gå kurs i extrem värme – har medverkat till en riktigt härlig kursstämning!


Parasollet på träningsplanen kom väl till pass under veckans "Tävla med glädje-kurs"!


 

 Rekordvärmen hindrade inte engagemang och glada miner bland instruktörerna på Oskarströms BK!


 Gamla Sippan visade att "finns viljan så finns orken"! Trots att hon kommit upp i tonåren jobbade hon stolt och flitigt i de praktiska passen!


 

Kreativitet på hög nivå!


Det är så härligt att ha kursdeltagare som gör att man - trots heldagar med hundträning - är riktigt sugen på att träna de egna hundarna på kvällen!



I lördags var jag tävlingsfunktionär på Ullareds BK. Denna gång fick jag rycka in som tävlingsledare istället för domare. En stor eloge till klubben för en mycket välarrangerad och trevlig lydnadstävling. Extra roligt var det att få se Cecilia med boxern Tea, som nyligen varit här och tränat och presenterade ett fantastiskt fint samarbete på planen. En annan boxer, Master, som deltagit i Tävla med glädje, gjorde också en bra prestation på planen tillsammans med matte Christina (trots att Master inte var i sin bästa form). På tävlingen mötte jag också bekanta som gjort samma jobbiga resa som vi, med en släkting till Skalman. När vi möttes sa de att deras hund nu leker med Skalman uppe i himlen - ord som betyder mycket och träffade rakt i hjärtat. Tårarna föll hela vägen hem. Tänker på er.



Ruffe har hunnit fylla 8 månader – hjälp vad fort det går! En förändring sedan sist är att han har lärt sig simma – och älskar det. Liksom för de övriga kelparna är hundstranden i Ugglarp numera en favoritplats!

 

Kelpiebus i solnedgången!



Ruffe har varit riktigt duktig när det har varit kurser här hemma – och fixar utan problem att röra sig fritt mellan huset och trädgården utan att stressa eller störa medan det tränas för fullt utanför. Skönt!

 

Han börjar bli riktigt duktig med hästar – både de som passerar gården och de vi möter på promenad. Häromdagen mötte vi en travande häst i en kurva och Ruffe, som var lös, la sig direkt på kommando trots att hästen kom rakt mot honom på bara några meters håll. En bra avstämning av skvallerträningen!



Vi har haft väldigt trevligt besök av Ruffes brorsa Dingo. Detta var den hane vi valde mellan och jag kan konstatera att vi valde fel – Dingo hade ett vippöra!:-) Skämt åsido så var de lika i mycket. Dingo hade dock inte börjat lyfta på benet och sånt än, medan Ruffe  har varit rätt så ”hanig” det senaste. Leken var intensiv och fartfylld!

 

Lika som bär! 


Träningsmässigt har Ruffe och jag framförallt jobbat med att snabbt få upp och bibehålla hög aktivitetsnivå och fokus i lydnadsträningen. Han är inte helt enkel alla gånger, men jag känner igen mycket från I-or och det är förstås en hjälp. Rolig är han definitivt – och fortfarande oerhört mysig och kelsjuk. Håller fast vid att han är en hund med väldigt många olika sidor - de flesta av dem väldigt uppskattade!

 

Och så sägs det ju att det finns en värld utanför hunderiet… Har hunnit få besked från min examinator om att jag kan numera titulera mig Magister!:-) Är även färdigexaminerad från Malmökursen och är nu inne på vecka 3 som ”ickestudent”. Det känns lite konstigt!

 

Funderar lite fram och tillbaka kring bloggandet. Är egentligen inte så förtjust i varken att läsa eller skriva bloggar av det mer redovisande slaget – som dagens avsnitt;-) Kanske blir det istället mer ”krönikor” framöver vilket i så fall kompletteras med en ”tack-och-grattis-sida” på hemsidan. Ska fundera lite till.


Och så måste jag förstås ha möte med I-or kring det hela. Har kollat om han kan tänka sig att blogga lite mer  om jag drar mig tillbaka och han menar på att allt är förhandlingsbart…

 

Hoppas att ni alla har det härligt i sommarvärmen!

 
Ovido - Quiz & Flashcards