Direktlänk till inlägg 2 september 2009

Full rulle = ingen tid att skriva!

Av Jenny Wibäck - 2 september 2009 22:25

Mycket hund har det varit på sistone, men desto mindre bloggande! (Många gånger har jag prioriterat träning framför uppdatering och det är egentligen inget jag vill ändra på:-)


 Många kompisar och kursdeltagare har tävlat med fina resultat. Inser att ambitionen att gratta alla här på bloggen inte kan efterlevas. Dels är det lätt att glömma någon och dels känner jag mig ibland osäker på om folk vill att resultaten ska publiceras eller inte. Därför blir det ett stort kollektivt grattis utan att nämna namn.  

Sedan sist:

 

-          Jag har startat upp två tävlingsinriktade valpkurser. Otroligt roliga kurser att hålla med duktiga ekipage som uppvisar en härlig öppenhet för att tänka och prova nytt. Extra kul är det förstås när man själv är väldigt inne i valp- och grundträningstänket. Efter dagens kurstillfällen har halva kursen nu genomförts.

 

-          Igår hade jag en teoretisk ”Tävla med glädje-kväll” för ett trevligt gäng tävlingsförare. Trots den tillfälligt sammansatta gruppen hade vi riktigt bra stämning och många givande diskussioner kring svårigheten att utjämna skillnanden mellan träning och tävling.

 

-          Tillsammans med Camilla har jag hållit en klickerkurs genom Dogz i Halmstad. Det blev en intensivkurs med tuffa hemuppgifter och vi var imponerade över hur snabbt våra kursdeltagare klarade att sätta säg in i tänket och avancera i träningen. Roligt att samarbeta med en hundbutik med riktigt fin hundsyn och extra kul att många olika raser var representerade i gänget. Det kändes dessutom riktigt kul att dela instruktörsrollen med Camilla igen och jag hoppas att det blir fler tillfällen – du är alldeles för duktig hundtjej för att låta bli!

 

-          Vårt träningsgäng har haft en alldeles fantastiskt härlig träningshelg för Maria Hagström här på Lillegård. Maria är en av mina absoluta förebilder i hunderiet och det blir så lätt att gå kurs när man synkar i tänket (jag är annars min egen värsta mardrömselev – extremt kritiskt – men det fanns ingen anledning nu.) Vi jobbade framförallt med lydnaden och hade även en givande förmiddag med uppletande. Extra kul var det att Maria även hade en deltagarplats, vilket gjorde att vi på nära håll fick följa hennes tankar och träning med fina Ylle inför SM:et. Oerhört lärorikt!

      

      För min och Ruffes del var denna helg lite av en deadline (jag behöver sådana för att skärpa till mig) och de delar jag bestämt att vi skulle vara klara med satt riktigt bra, så att vi kunde avancera vidare (framförallt föremålshantering vilket tagit en stor del av vår träningstid hittills). Vi chockade både Fredrik och övriga träningskamrater med vårt avancemang i fria följet – med kniven mot strupen så…;-)

     

        Ett stort tack till vårt fantastiska träningsgäng – Tina, Fia och Christer - för att vi hade så vansinnigt trevligt från början till slut. Alla hjälptes åt med allt, så fast vi var här hemma kändes det som att vara iväg på semester. Tack alla - vi får se till att vara riktigt rädda om varandra!

      

      Tack Maria för ditt engagemang, din vilja att dela med dig av all din kunskap och din beundransvärda ödmjukhet!

 

-         Tisdagen därefter arrangerade jag en mycket lyckad clinic under ledning av Maria. 69 deltagare anmälda, så detta var firmans ”största” arrangemang. Roligt att intresset för denna typ av hundträning är så stort!

     

     Tack Maria även för detta – jag hoppas att vi får tillbaka dig till våren med ett nytt tema!


       Tack också till mina fantastiska kursdeltagare som ställde upp som demoekpiage: Lena Mjöberg med Yummie, Cina Bengtsson med Baggis och Tommy Nilsson med Daim. Ni fick riktigt fina lovord både av Maria och publiken!!!

 

-          Vi har varit delaktiga i genomförandet av Bruks-SM. På Kamratfesten skapade Fredrik riktigt härlig stämning med ”Nils-Runez”. Kan inte minnas någon Kamratfest när musikerna har fått sådan uppmärksamhet och uppskattning. Själv stod jag i baren, stolt som en tupp över min egen Bon Jovi:-)


       På lördagen skrev jag för skyddslydnaden och på söndagen för spårlydnaden. Momentsäkerheten var överlag högre än förväntat medan ekipagens utstrålning och samarbete var lite mer varierande. Favoriterna Maria och Ylle genomförde ett riktigt fint program i ”min ring” och jag fick nöjet att bara föra in höga poäng i protokollet. Tyvärr var Ylle lite för laddad i föregående ring, men deras fina insats räckte till en fin 8:e placering. Grattis!


        Grattis också till Ulf och Heidi på kennel Kronbacken som står som stolta uppfödare till silvermedaljörerna i spår - Anette och Cider - ett ekipage som uppvisade en fantastiskt fin lydnad. Extra imponerande är att de i år dessutom placerat sig i finalen i lydnads-SM samma helg som de fick bra placering på agility-SM. Vilken säsong!


      För den som vill se bilder från Bruks-SM rekommenderas  zoonen.com


       En stor eloge till alla som har hållit i trådarna för detta SM och tack till alla funktionärer vi samarbetat med. Det var enbart trevligt och roligt att vara delaktig – SÅ ska det vara att engagera sig ideellt!

 

-          Ruffe har hunnit fylla 10 månader. Överlag utvecklas han fint och är fortfarande en väldigt mysig och på många sätt lustig hund. I träningen går det framåt och han blir mer och mer lättränad (koncentrationstappen blir färre och färre, på träningshelgen med Maria fick vi knappt fram dem alls – både på gott och ont då jag hade hoppats på lite tips kring detta).


      Vi har nosat på många moment och jag är nöjd med den breda repertoaren vi har jobbat upp. När man lägger mycket tid på det lite mer flummiga aspekterna som attityd och spelregler kan det vara svårt att känna att man går framåt, men när vi häromdagen genomförde en riktigt fin baklängeskedja av fritt följ, inkallning och hopp, med tillhörande transporter + kommendering, kändes det verkligen kanon.


      Han tycker fortfarande att det är rätt jobbigt med skott (skäller, kan resa ragg, men flyr inte), men det verkar helt klart träningsbart. Har aldrig haft en skottberörd hund innan och passade därför på att fråga efter träningstips under träningshelgen. Börjar bli sugen på brukset på allvar och den lilla grundträning i spår och uppletande vi har hunnit göra har gått fint. Han ser ut att ha en bra balans mellan metodik och intensitet i sitt nosarbete.


I söndags hade vi ett stort bakslag då jag på eftermiddagen tog med Ruffe till SM-området. Han freakade ut totalt och betedde sig inte alls särskilt trevligt mot en del hundar vi mötte. Förstår inte riktigt vad som flög i honom, men troligtvis blev det för mycket med så många hundar på en gång. Den lilla osäkerhet som han alltid har haft mot nya hundar växte sig gigantisk. Många hundar funkar ju bättre med riktigt många hundar runtomkring, men inte Ruffe, tydligen. Ska lägga lite extra krut i träningen på hundmöten, så att han kan fixa detta på ett tillfredsställande sätt även när det blir riktigt svårt. Fortfarande funkar han kanon med andra hundar när vi släpper honom och jag hoppas att detta bara var en "testosterontopp" som inte kommer visa sig igen. Han befinner ju sig mitt i könsmognaden, så det är inte helt ologiskt att det kan vara så… Och är det inte så, får vi helt enkelt jobba med den biten (även om jag är väldigt osugen). Som Fredrik så klokt har sagt – av alla problem Skalman hade vore det konstigt om Ruffe inte får något av dem… Problem med okända hundar är ju dessutom inte helt ovanligt bland kelpisarna, tyvärr.  Men självklart hade jag hoppats att han skulle vara lika trygg och godmodig som I-or!

 

Under prisutdelningen satt Ruffe i mitt knä på läktaren. Då kom det en liten tjej i 4-årsåldern och satte sig bredvid oss. När hon skulle gå en stund senare frågade hon om hon fick säga hejdå till min hund (som hon inte alls hade hälsat på). Javisst svarade jag och kände mig helt lugn när hon lutade sig över Ruffe (som fortfarande låg på rygg i mitt knä) och pussade honom på nosen. Detta besvarades av ivriga pussar tillbaka. I det läget kände jag mig lite gladare igen och blev påmind om allt som faktiskt funkar. Ruffe är väldigt glad i människor och extra glad med barn. Känner mig helt trygg med hans tillgänglighet och det är guld värt. Älskar min lilla härliga Ruffe väldigt, väldigt mycket och tror och hoppas att vi en spännande och rolig tid framför oss!

 
 
Ingen bild

ygneve Räf

2 september 2009 22:48

Tävlade Ruff SM?

 
Pia

Pia

4 september 2009 20:53

Tyckte väl att jag såg en blondin bredvid domaren på ett kort! :-) Ser ut att vara fullt upp nere hos er. Härligt att läsa om framstegen med Ruffe. Hans outfreak behöver inte betyda mycket alls, utan kan säkert ha mest med hans ålder att göra. Är mycket nyfiken på vad du har fått för idéer och tips om skotträning, behöver fixa en plan för lilla Jezz också. Även om jag inte har stora planer för brukset precis nu, så är det väldigt osmidigt med en hund som inte gillar skott. Vi får höras snart! Kram!!

http://www.heldesjo.se

 
Veronica & Basta

Veronica & Basta

4 september 2009 23:46

Jag sååååg dig minsann, men de hade ju ställt dig mitt ute på plan hela dagarna, out of reach liksom. Träffade din hesa Bon Jovi dock :-D

Ett suveränt anordnat SM, stora applåder till er alla!

http://www.svekhult.com/hundia

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Wibäck - 9 februari 2010 11:49

Utmaningen från I-or är antagen   Välkommen till vår nya blogg "HUNDra ord" som finns på vår hemsida! ...

Av Jenny Wibäck - 8 februari 2010 17:39


  Knappt hade vi hunnit lämna tillbaka ett par extra apögon till dess rättmätige ägare, förrän någon annan glömde sina... Återfås mot beskrivning.   Tack för alla grattisar, de får  svansen att vifta. Extra tack till Fia för  praktiskt samordn...

Av Jenny Wibäck - 7 februari 2010 23:12

   Då är man inte vem som helst längre - jag har blivit champinjon!  Efter ett par uppvärmningstävlingar fixade vi detta på tre raka och jag säger som Henke Larsson - "Njaee, jag é helnöjd". Å Apornas och mina egna vägnar vill jag inledning...

Av Jenny Wibäck - 2 februari 2010 11:21

Först och främst vill Fredrik och I-or TACKA för alla "grattisar"!   23/2 bjöd på fler tävlingsframgångar: Sussie och groenendaeltiken Himbi som tränar här fixade sin uppflyttning till lydnadsklass tre! Stort grattis!!!   Under helgen som gic...

Av Jenny Wibäck - 24 januari 2010 10:29

   Ja, det är lika bra att komma till sak direkt. Igår genomförde jag och min apa årets första lydnadstävling - och hej vad det gick. Vi fick ihop PB på 283,5 poäng och det andra förstapriset är nu i hamn. Vet inte om det egentligen var lite dum...

Ovido - Quiz & Flashcards