Direktlänk till inlägg 18 september 2009

Tack klickergänget...

Av Jenny Wibäck - 18 september 2009 20:53

Avsnittet är uppdaterat med text och bilder lördag 19/9!


...för tre riktigt trevliga och väldigt innehållsrika helger tillsammans med er!


2009 års omgång av "Utvecklas som klickertränare" avslutades under helgen som gick - och det kändes riktigt vemodigt... Betydligt mer upplyftande var att se hur fantastiskt bra deltagarna har arbetat mot sina målsättningar. Såväl de praktiska avstämningarna som de mer teoretiska utvärderingarna visade på riktigt hög träningskvalitet. Ibland sägs det att "klickertränare" aldrig blir klara och kommer ut och visar tävlingsresultat - men jag kan lova att detta inte gäller för det här gänget, tvärtom - här är många talanger på g. Hela helgen bjöd på riktigt fina ingångar på plan, trots att vi avancerade med en hel del störningar och "taskiga" (läs medvetet svåra) upplägg!


Ett par av deltagarna har tävlat sedan förra kurshelgen i juli, med riktigt fina resultat:


Cina med boxern Baggis och Annika med korthårscollien Boss har uppnått varsitt delmål - förstapris i klass 2. Annika med Boss har uppnått ytterligare ett delmål - uppflyttad till högre klass spår. Dessutom har de under sommaren erövrat titeln SUCH. Stort grattis!


(För denna och framtida gratulationer här i bloggen gäller att jag har fått tillåtelse att publicera resultatet. Fortsätt GÄRNA att rapportera in tävlingsresultat med andra ord och ange tydligt om de får publiceras eller inte!)


Faktum är att det här kursgänget har varit så bra, så jag vet inte om jag vågar köra någon mer omgång av upplägget...:-) Det jag framförallt gillat hos deltagarna är att de är riktigt skickliga klickertränare i praktiken utan att snöa in sig - i en sådan kurs kunde det nog lika gärna hamnat mer teorietiska deltagare som vill dra klickerträningen till sin yttersta gräns. Ett av de minnesvärda citaten från helgen rörande just detta: "Det finns ju ett mellanting mellan en klickernörd och en nazist...":-) Visserligen var just användarvänlig klickerträning min ambition med utbildningen, men flera av dessa deltagare hade många egna tankar och erfarenheter med sig som överensstämde väl med mitt tänk.


Ett annat roligt citat stod Fredrik för när han kom ner i källaren - där kurslokalen är - och undrade varför pannan lät så konstigt? Men det var inte pannan som lät, utan det var boxern Baggis som hade lånat en hundgårdsbox:-)


Cinas andra boxer, Goya, tog tillsammans med Matte, hem vinsten i "Tvättävlingen". Stort grattis - bra jobbat!

  

Cina och Goya in action!



Denna tävling kom till lite som en kul grej under föregående kurshelg, men ju mer jag funderade på uppgiften desto mer insåg jag dess värde:


Uppgift: Plocka ner tio handdukar från en tvättställning och placera dem i en tvättkorg (placerad ca 2 m från ställningen). Föraren ska vara tävlingslik och får endast ge ETT startkommando för att slippa tidstillägg. Snabbast vinner!


Både när jag tränade detta själv med Mimmi (för att veta vad jag utsätter mina stackars deltagare för) och under själva tävlingen blev det tydligt att vi i denna uppgift tampades med samma problem som lätt dyker upp när vi ska kedja flera tävlingsmoment - frustration för utebliven belöning (som hundarna tycker ska komma efter x antal handdukar eller x antal moment). Det blev också tydligt att hundarna fick stor hjälp av "bra jobbat - kör på - signal". I tvättävlingen gav detta avdrag, men mellan momenten på lydnadsplan går ju detta utmärkt, vilket vi har jobbat med en del i denna kurs. För den som vill komma över trösklar i uthållighetsträningen - och söker träningstips för att träna egenskapen att självständigt ta i och fortsätta jobba - rekommenderas alltså tvättävlingen varmt:-) Jag tror att jag för egen del ska se till att Ruffe fixar denna utmaning innan vi debuterar i klass 1. Övningens svåraste del är kanske att lägga mycket tid och engagemang på en övning som inte tydligt berör momenten, men om man vänder på det är det lättare  - utnyttja en god möjlighet att träna delar i uthållighet och kedjning utan att slita på de momenttekniska detaljerna!

  

Tävlingsinstinkten vaknade ordentligt hos Tommy och Daim. Det blåste en del, så "tävlingsledaren" fick hjälpa till att hålla i tvätten (störning eller hjälp?).

  

Annika och Boss var modiga och gjorde ett tappert försök trots att de inte hunnit träna så mycket på just detta (inte så konstigt med tanke på alla meriter de fixat sedan sist. Dessutom hade de grundat så väl för framåtsändandet att vi under helgen gick riktigt fint att länka ihop delarna. Tror att de kommer att få ett riktigt fint framåtsändande! Kanske är det så med framåtsändandet - som med mycket annat - att vi generellt tränar delarna för länge innan de länkas ihop?

 

Om man väger 4 kg - kan man då apportera en tungapport som väger 2 kg?


  

Inga problem för Ellens dvärgpinscher Bella i alla fall! Ellens fina tränarfärdigheter speglades även i hennes kelpie Pill som bjöd på många fina uppvisningar under helgen.

Återigen - stort tack för nöjet att få coacha er och äran att få vara delaktig i er träning. Jag har haft väldigt roligt och fått väldigt mycket kunskap, inspiration och peppande ord från er. Hoppas att vi snart ses igen!


Min egen träning med Ruffe går fint! Som tur var talar allt för att Bruks-SM:et sammanföll med en riktig testosterontopp, för sedan dess har Ruffe fungerat fint bland andra hundar. Ibland taggar han till om han blir osäker, men det känns i allra högsta grad träningsbart till en riktigt behaglig nivå. Denna vecka har han bland annat varit med mig tre dagar i arbete på hunddagiset på brukshundklubben, varit på vallkurs med Fredrik tillsammans med massa nya hundar, tränat på hemmaklubben och legat plats bredvid ny hund (+ oplanerade skott vilket han tyckte var lite jobbigt, men inte värre än att vi kunde fortsätta träna), gått ett par stadspromenader med tighta hundmöten, funkat fint här hemma under klickerhelgen + andra kurser i veckan, så nog har vi testat av honom:-)

  

Min tur snart? Ruffe på vallkurs för Peter Nilsson!


Om det sedan var själva SM-miljön han har svårt för vet jag inte. Går man med honom i stan när det är som mest folk är han i alla fall hur cool och avstressad som helst. Troligtvis är det väldigt mycket hundar på liten yta som han har svårt för, så det får vi träna vidare på (och som jag ser det är det inget egentligt "problem", men det är förstås skönt om han funkar lika bra där som överallt annars. Jämfört med vad vi kämpade med med Skalman är detta en väldigt liten droppe i ett väldigt stort hav.)

  

Igår passade Ruffe på att svalka trampdynorna och spana in stadsankorna när vi tog en runda i Halmstad city.


Också den tävlingsinriktade träningen går väldigt fint, är särskilt nöjd med utvecklingen av apporteringen, vilken vi har jobbat en hel del med. I tisdags inledde jag passet med träningsgänget med att kedja tre moment, vilket gick riktigt bra. Framförallt är jag nöjd med att vi fick till en bra uppvärmning och bra fokus från start trots den typen av störningar som kan vara svåra för Ruffe.


Efter träningen hade vi all anledning att fira våra träningskompisar:


  • Christer och Falco har blivit uppflyttade till elit sök!
  • Fia och Qvittra har debuterat i lägre spår och fixade en uppflyttning med hela 561 poäng

Stort grattis och tack Fia för riktigt gott fika!


Nu väntar två veckors semester! Eventuella meddelanden som inkommer under denna period besvaras under vecka 41.

 
 
ygneve Räf

ygneve Räf

20 september 2009 20:25

Ha ha, och BC folket gnäller om 4 kg apporten. Den var bra den Bella.

http://www.shäferrules.nu

 
Pia

Pia

20 september 2009 23:09

Hallå i stugan! Hoppas Peter körde hårt med er i fårhagen :) Själv ska jag sätta mig och skriva kriterieplan för kedjan lägga tvätt i tvättkorgen - bära ner tvättkorgen till källaren - sortera tvätt - lägga tvätt i tvättmaskin - fylla på tvättmedel - trycka på start - vänta 1 timme - hänga tvätt. Vem som ska tränas avslöjar jag inte!

Ha en riktig supersemester! Kram!!

http://www.heldesjo.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Wibäck - 9 februari 2010 11:49

Utmaningen från I-or är antagen   Välkommen till vår nya blogg "HUNDra ord" som finns på vår hemsida! ...

Av Jenny Wibäck - 8 februari 2010 17:39


  Knappt hade vi hunnit lämna tillbaka ett par extra apögon till dess rättmätige ägare, förrän någon annan glömde sina... Återfås mot beskrivning.   Tack för alla grattisar, de får  svansen att vifta. Extra tack till Fia för  praktiskt samordn...

Av Jenny Wibäck - 7 februari 2010 23:12

   Då är man inte vem som helst längre - jag har blivit champinjon!  Efter ett par uppvärmningstävlingar fixade vi detta på tre raka och jag säger som Henke Larsson - "Njaee, jag é helnöjd". Å Apornas och mina egna vägnar vill jag inledning...

Av Jenny Wibäck - 2 februari 2010 11:21

Först och främst vill Fredrik och I-or TACKA för alla "grattisar"!   23/2 bjöd på fler tävlingsframgångar: Sussie och groenendaeltiken Himbi som tränar här fixade sin uppflyttning till lydnadsklass tre! Stort grattis!!!   Under helgen som gic...

Av Jenny Wibäck - 24 januari 2010 10:29

   Ja, det är lika bra att komma till sak direkt. Igår genomförde jag och min apa årets första lydnadstävling - och hej vad det gick. Vi fick ihop PB på 283,5 poäng och det andra förstapriset är nu i hamn. Vet inte om det egentligen var lite dum...

Ovido - Quiz & Flashcards